Autor opisuje najbardziej popularne zwierzęta domowe - psy, koty, chomika syryjskiego, świnki morskie, białe myszy, żółwie, kanarki, papużki faliste i rybki akwariowe. W bardzo ogólny sposób przedstawia podstawowe wiadomości o poszczególnych zwierzętach - żywienie, rozmnażanie, pomieszczenia do hodowli, pochodzenie, rasy, gatunki, choroby.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Trzecie z kolei wydanie tej książki świadczy o dużym zainteresowaniu, jakim cieszy się od lat w kraju seria "Nasze hobby". Zaspokaja ona zapotrzebowanie licznych amatorów hodowli domowej i obserwacji zwierząt.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Książka dla zainteresowanych hodowlą. Zawiera dużo zdjęć, charakterystyki ras, szczegółowe oznaczenia typów umaszczenia, informacje o rozrodzie, dziedziczeniu, anatomii i chorobach kotów oraz związkach hodowlanych i wystawach.
UWAGI:
Bibliografia strona 223.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępne są 2 egzemplarze. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Kuchnia kawalerska : 200 [dwieście] potraw, przygotowywanych szybko, praktycznie, racjonalnie, ale i z fantazją, mogących stanowić codzienne kawalerskie menu lub kameralne kolacje we dwoje
Książka ta zapoznaje z podstawowymi regułami sztuki kulinarnej. Jednocześnie poddaje cenne pomysły tym spośród jej czytelników, którzy już umieją gotować, przede wszystkim w uzupełniających ją propozycjach zestawów kolacyjnych i doborze przepisów, pochodzących głównie z kuchni między-narodowej, ale także i kuchni egzotycznych.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
"Kuchnia polska" pod redakcją prof. Stanisława Bergera stoi chyba w każdym polskim domu i jest niekwestionowaną królową rodzimych książek kucharskich. I choć obecnie mamy duży wybór tego rodzaju publikacji i portali kulinarnych, nadal jest chętnie kupowana. Fenomen jej popularności można tłumaczyć tym, że jest zbiorem bazowych, sprawdzonych przepisów rodzimej kuchni i że przez lata nie miała właściwie żadnej konkurencji.
UWAGI:
Indeksy.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 7 dni
Jedno z przysłów powiada, że na Węgrzech łatwiej o białego kruka niż o gospodynię, która nie jest mistrzynią kuchni. Ale sztuka gotowania nie jest w tym kraju jedynie przywilejem kobiet.Istnieją na przykład takie potrawy, które według pradawnych zwyczajów mogą być przyrządzane jedynie przez mężczyzn. Do nich należy przede wszystkim słynny na całym świecie gulasz węgierski.
UWAGI:
Tytuł oryginału : Ungarische kuche.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
KLIMAT, KULTURA I SZTUKA WŁOCH ZŁOŻYŁY SIĘ NA POWSTANIE NIEZRÓWNANEJ I NIEPOWTARZALNEJ KUCHNI.NIEDOŚCIGNIONA W SWEJ RÓŻNORODNOŚCI I WYRAFINOWANEJ SZTUCE STOSOWANIA PRZYPRAW MIŁA JEST PODNIEBIENIU SMAKOSZA. KTÓŻ SIĘ NIE WZRUSZY NA SAMO WSPOMNIENIE O MINESTRONE, GNOCCHI DI POLENTA, BISTECCA ALLA FIORENTINA LUB ZABAIONE I CASSATA SICILIANA. WE WŁOSZECH SĄ PONADTO SETKI RODZAJÓW MAKARONÓW I DZIESIĄTKI SOSÓW, KTÓRE ZASKAKUJĄ CORAZ TO NOWYMI WARIANTAMI SMAKOWYMI. NIE MÓWIĄC JUŻ O SERZE, DZIĘKI KTÓREMU KLUSKI, RYŻ, MIĘSO I RYBY, WARZYWA, SUFLETY, ZUPY I POTRAWY MĄCZNE ZYSKUJĄ AROMAT I SUBTELNY SMAK.KUCHNIA WŁOSKA MOŻE STAĆ SIĘ INSPIRACJĄ DO PRZYRZĄDZENIA WIELU WYŚMIENITYCH POTRAW, KTÓRE ŁATWO MOŻNA PRZYGOTOWAĆ SAMODZIELNIE W DOMU I KTÓRE UROZMAICĄ WASZE MENU.
UWAGI:
Tytuł oryginału : Italienische kuche.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni